Boşanma sonrası sürece adapte olmak 05 Tem 2023

Boşanma sonrası sürece adapte olmak hemen hemen birçok çift veya aile için zorlayıcı ve yıpratıcı bir süreçtir. Boşandıktan sonra çiftlerin yaşam düzeni radikal bir değişikliğe uğrar. Bu yeni düzene alışmak,uyum sağlayabilmek ve bireysel olarak alınacak tüm karar alma süreçleri, her iki tarafın da psikolojisinde bazı hasarlar bırakabilir.

Boşanma Sonrası Psikoloji

Boşanma psikolojisi gerek anlaşarak gerek de karşılıklı anlaşma olmadan boşanan her çift için yorucu bir etkiye sahiptir. Evli çiftler romantik bir sevgi paylaşımının yanı sıra, yaşam düzenlerini maddi ve manevi paylaşım temeli üzerine kurarlar. Boşanma gerçekleştikten sonra ise, büyük bir çaba üzerine kurulmuş tüm düzenin, alışkanlıkların ve eş desteğinin yerini, yeni bir hayatın getireceği psikolojik zorluk ve buna adapte olma süreci almaktadır.

Boşanma sonrası psikoloji ile başa çıkabilmek boşanan çiftleri olduğu kadar çocukları da bir hayli etkilemektedir. Çünkü, çocukların bir evin içerisinde anne ve babasıyla alışkın olduğu yaşam düzeni tamamen değişir. Hatta bu süreci yaşayan birçok çocuk boşandıkları için anne ve babasını suçlayabilir.Özetlemek gerekirse boşanma sonrası çocuk psikolojisi, üzerinde durulması gereken hassas bir durumdur. Boşanma kararı alan ebeveynler, bu yeni durumun çocuklar üzerindeki etkilerini iyi hesap etmeli ve bu kararı onlara açıklamadan önce gerekirse profesyonel bir uzman görüşüne başvurmaları,sürecin daha olumlu tamamlanmasına yardım edecektir.

Boşandıktan Sonra Kadın Ne Hisseder?

Boşanma sonrası kadın psikolojisi, erkeklere oranla çok daha farklı ve hassastır. Boşanan kadınlar,manevi olarak birbirinden farklı birçok sorunla baş etmektedir. Öyle ki, ekonomik anlamda güçlü olan kadınlar bile bu süreçten duygusal anlamda etkilenirler. Bunun başlıca nedenleri arasında,toplumumuzda kadına biçilen rol ve bakış açısı yatmaktadır. Ekonomik anlamda yaşanan kayıplar, aile baskısından çekinme ve yakın çevrenin ne düşüneceği endişesi gibi olumsuz etkiler, boşanma sürecinde olan her kadın için bir kaygı niteliğini taşıyabilir.

Boşanmanın getirisi olan tüm bu negatif etkiler bazı kadınlar için daha yıpratıcı olabilir. Böyle durumlarda yalnız kalınmaması ve gerekirse profesyonel yardım alınması bu dönemin daha kolay aşılmasını sağlayacaktır.

Kadınların boşanma süreciyle baş edebilmesi için yapması gerekenleri şöyle açıklayabiliriz:

  • Boşanma sonrası bir yas sürecinin yaşanması gayet doğal bir durumdur. Bunun bir anda geçmesini ve iyileşmesini beklememek gerekir.
  • Özellikle erken ve önemli kararlar almaktan kaçınılmalıdır. Unutulmamalıdır ki bu dönemde alınacak her kararın yaşam üzerindeki etkisi farklı olacaktır.
  • İşiniz ya da herhangi bir meşgaleniz yoksa bu anlamda bazı aksiyonlar alabilirsiniz. En önemli tedavi, bir şeylerle meşgul olmak ve üretmektir. Boşanma sonrası bir işle meşgul olmak, geçmişin olumsuz izlerini daha az aklınıza getirecektir.
  • Eski eşe ait hiçbir eşyanın evde tutulmaması, kurulacak yeni yaşam düzenine adapte olma sürecini hızlandıracaktır.
  • Kısa bir tatil molası ya da bir yer değişikliği ruh halinize iyi gelebilir.
  • Hem ruhsal hem de fiziksel sağlığınıza özen göstermeyi ihmal etmeyin.
  • Eski eşinizle olan iletişiminize dikkat edin. Hayatınız üzerinde söz söylemesine ve karar almasına izin vermeyin.
  • Aşırı miktarda alkol veya uyuşturucu kullanımından kesinlikle uzak durun.
  • Ailenizin görüşlerine mutlaka başvurun. Hem aileniz hem de yakın arkadaşlarınızla fırsat buldukça görüşün. Yeni yerler keşfedin, sosyal aktiviteler planlayın.
  • Boşandıktan Sonra Erkek Ne Hisseder?

    Boşanma psikolojisikadınları olduğu kadar erkekleri de farklı boyutlarla etkilemektedir. Her ne kadar ataerkil toplumlarda erkeğe bakış açısı ve görülmek istenen erkek profili, bu duygusal ve psikolojik etkileri kabul etmese de erkeklerin iç dünyasında boşanmanın etkileri bir hayli yıpratıcı ve yıkıcı etkilerden oluşabilir.

    Ayrılık sonrasında erkekler, yeni sürece adapte olurken bunun psikolojik etkilerini kendi içlerinde anlamlandırmada zorluk yaşayabilirler. Bazı erkekler ayrılık sonrası ilk dönemde, etrafına oldukça mutlu görünüp, bundan hiç etkilenmemişçesine davranırken, kendi iç dünyalarında oldukça üzüntü duyabilirler ve bunu dışarıya göstermezler. Diğer grup ise, bu süreçte kendini sosyal çevreden uzaklaştırarak yalnız kalmayı tercih edebilir.

    Yapılan araştırmalara göre boşanan erkek psikolojisi belirtileri, iç kapanma, kimseye belli etmeden ağlamak, iş performansında düşüş ve motivasyon kaybı olarak gösteriliyor. Yine farklı yapılan bir araştırma sonucu, boşanma sonrasında erkeklerin, kadınlara kıyasla daha fazla yalnızlık çektiklerini ortaya koymuştur. Özellikle küçük yaştaki çocukların velayetlerinin annede olmalarının neticesinde,çocuklara duyulan özlem duygusu erkeklerin bu süreci daha zor atlatmasına sebebiyet vermektedir.

    Konu ile ilgili terapi ve danışmanlık hizmetlerimize Çift ve Aile terapisi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

    Image by Freepik