
Parmak emme davranışı 3 veya 4 yaşına kadar her çocukta görülebilen ve normal kabul edilen bir davranış şeklidir. Özellikle bebeklerde parmak emmek davranışı, doğuştan gelen bir refleks olması nedeniyle, beslenme dönemi ve sonrasında tamamen bir alışkanlığa dönüşebilir.
Sonrasında ise bebek bunu her an yapmak isteyebilir. Zaman içerisinde oyuncaklarını ya da kıyafetlerini emme gibi davranışlar sergileyebilir. Ayrıca, karnı acıkan, uykusu gelen ya da evdeki stresli ortamdan rahatsızlık duyan 2 – 3 aylık bebek parmak emmesi alışkanlığını gösterse de bu normal karşılanması gereken bir durumdur.
Parmak Emme Davranışının Nedenleri?
Parmak emme alışkanlığı 4 yaşını geçtiğinde dahi devam ediyorsa, burada psikolojik bir sorunun varlığından söz edebiliriz. Çocuklarda parmak emme davranışının nedenlerini aşağıdaki belirtilerle açıklayabiliriz:
- Mutsuz bir aile ortamında bulunan çocuklarda parmak emme davranışı daha çok gözlemlenir.
- Aileye yeni katılan bir kardeşin varlığı bazen kıskançlık hissi yaratabilir. Ailelerinin ilgi ve sevgilerini her an üzerinde hissetmek isteyen çocuklar parmak emme davranışından vazgeçmeyebilir.
- Kendini gergin veya tedirgin hisseden çocuklar parmak emme davranışı sayesinde kendilerini biraz daha rahatlamış hissedebilirler.
- Memeden erken kesilen çocuklar, emme ihtiyacını tam olarak gideremedikleri için bu alışkanlığı uzun süre devam ettirebilirler.
- Aşırı derecede utangaç olan çocuklarda parmak emme davranışı görülebilir.
- Diş çıkaran çocuklarda, ellerini dişleriyle kaşıma olduğundan ihtiyacından dolayı bu refleks bir alışkanlığa dönüşebilir.
- Anneye aşırı bağlı çocuklarda görülebilir.
Parmak Emmenin Zararları
Parmak emme davranışının yıllarca sürmesi çocukların diş yapısı üzerinde olumsuz bir etki bırakır. Parmak emme sırasında damak, devamlı baskıya maruz kaldığı için dişler düzensiz ve sağlıksız bir şekilde konumlanır. Zamanla konuşma bozukluğu ya da ağzın düzgün kapanmaması gibi fizyolojik etkiler görülebilir.
Ailelerin Yaklaşımı Nasıl Olmalıdır?
Ailelerin çocuklarına bu konuda son derece anlayışlı bir tutum sergilemeleri gerekmektedir. Özellikle çocuğa parmağını emmemesi konusunda kurulan baskı ve fiziksel müdahale, kesinlikle işe yarar bir yöntem olmayacaktır. Kendini bu konuda baskı altında ve tedirgin hisseden çocuklar, bu davranışı tekrarlamaya daha çok meyil göstereceklerdir. Bununla birlikte ailelerin, çocuklarını bu davranıştan soğutması için diğer akranlarıyla kıyaslamaları ya da onun bu hareketinin gülünç olduğunu ima etmeleri gibi davranışlar da çocuğun bu konuda daha inatçı davranmasına yol açabilir.
Ailelerin çocuklarıyla pozitif ve doğru bir iletişim kurması da oldukça önem taşıyor. Güler yüzlü ve ılım bir dil kullanarak yaklaşan aileler, çocuklarını hiç şüphesiz daha sağlıklı bir şekilde yönlendirebilir. Örneğin; evde yapmaması gereken bir şey yaptığında çok hızlı ve sert tepkiler göstermek yerine, ona bu hareketinin doğurduğu sonuçlar açık bir dille ifade edilebilir. Bunun dışında anne baba arasındaki ilişkinin çocukların psikolojileri üzerinde önemli bir etkisi vardır. Evde uzun süren gerginlik hali, kopuk iletişimler ya da yüksek sesli tartışmalar çocukların daha tedirgin hissetmelerine sebep olacaktır. Bu sebeple, ev içerisindeki gerginliğin çocuğa yansıtılmaması gerekmektedir.
Çocuklarda parmak emme davranışının devam etmesinin nedenlerinden biri olan, yeni doğan kardeşi kıskanma konusunda, aileler oldukça özenli bir yaklaşımda bulunmalıdırlar. Büyük olan kardeşe bu süreç son derece doğal ve açık bir dille aktarılmalıdır. Anne ve baba tarafından ona duyulan sevginin asla bölünmeyeceğinin anlatılması ve sık sık, sevgi bağını güçlendirecek sosyal aktiviteler planlanması büyük kardeşi bu sürece daha doğru bir şekilde hazırlayacaktır.
Çocuklarda Parmak Emme Davranışının Tedavisi Nedir?
Parma emme, yukarıda da belirttiğimiz gibi 4 yaşına kadar normal bir davranış olarak kabul edilebilir. Ancak 5 veya 6 yaşındaki çocuk parmak emmesi üzerinde durulması gereken bir davranıştır. Bu konuda, çok vakit geçmeden bir çocuk psikoloğundan destek alınması doğru bir yaklaşım olacaktır. Çocukla gerçekleştirilen psikoterapi seanslarında, çocuğun neden parmak emmeye devam ettiği anlaşılabilir ve problemin asıl kaynağının çözülmesi yolunda adımlar atılır. Bu seanslara gerektiğinde ebeveynlerin de katılımı sağlanabilir.
Image by user18526052 on Freepik