Çocuklarda yeme problemi ve beslenme alışkanlıkları 21 Tem 2023

Çocuklarda yeme problemi, anne ve babaların oldukça endişelenmesine yol açan ve hemen hemen birçok çocukta belirli dönemlerde görülen bir problemdir. Çocukları yemek yemeyen anne ve babalar bu konuda sıkıntılı günler geçirebilirler. Çocuklarına yemek yedirmek için birçok doğru veya yanlış yöntemlere başvurabilirler. Peki çocuklarda beslenme ve yeme problemleri neden yaşanır, sorunun asıl kaynağı nedir, yazımızın devamında detaylı olarak inceleyelim.

Çocuklar Neden Yemek Yemez?

Özellikle okul öncesi yaş grubunda ve oldukça hareketli, sabırsız kişilik özelliğine sahip çocuklarda yeme bozukluğunun daha sık görüldüğünü söyleyebilmek mümkün. Bu yaş aralığındaki çocukların dikkatini belli bir noktaya toplamak oldukça zor olabilir ve yemek yerken oturuyor olmalarından dolayı oldukça sıkılabilirler. Bu özellikteki birçok çocuk, masaya oturup yemek yemeye başlasa dahi, bir anda dikkatini başka bir şey dağıtarak yerinden hemen kalkıp yemeğini yarıda kesebilir. Dolayısıyla, çocuğunuzun yemek için masaya oturduğunda diğer başka şeylerle ilgilenmesi ya da devamlı başkalarıyla konuşması oldukça doğal bir durumdur.

Çocuklarda yeme bozukluğu görülmesinin nedenlerinden biri de kendi özgürlüklerini ispatlama çabasına girmelerinden kaynaklıdır. Özellikle kendi düşüncelerini anne ve babalarına karşı dinletmek ve kişisel özgürlükleri için alan yaratmak adına, yemek yememe veya yiyecekleri yemeği seçme gibi davranışlar geliştirebilirler. Bu noktada, çocuğunun yemek yemediğini gören ebeveynler çocuklarıyla tartışmalar yaşayabilir, onlara ödül-ceza sistemi koyabilir ya da tehditkar söylemler ile yemek yemeye zorlayabilir. Ancak bu tip davranışlar çocukları yemek yemekten daha çok uzaklaştıracak ve zamanla yemek konusunda daha isteksiz bir tutum göstermelerine sebebiyet verecektir.

Çocuklarda yeme problemi görülmesinin nedenlerinin biri de çocukların belirli dönemlerde sadece sevdikleri gıdaları yeme alışkanlıkları göstermelerinden kaynaklanır. Oysaki bu durum gayet doğal ve geçici bir durumdur. Çünkü her insanın küçük yaşlarda sevmediği, yemekten kaçındığı ancak büyüdüğünde yemekten keyif aldığı birçok gıda vardır. Dolayısıyla, anne ve babaların bu konuda sabırlı ve hoşgörülü bir tutum göstermeleri gerekir. Zaman içerisinde yemediği gıdaların ne kadar faydalı olduğu ve yerse onun için ne kadar sağlıklı sonuçlar doğuracağı nazik bir dille belirli aralıklarla çocuğa hatırlatılmalıdır.

Ayrıca bazı çocuklar fazla veya yeterli derecede kilo birikimlerine sahip olduklarından dolayı,daha az yemek yeme alışkanlığı gösterebilirler. Bunun başlıca sebebi, çocuğun daha az kaloriye ve besine ihtiyaç duymasıdır.

Ebeveynlerin çocuğa bu konuda ısrarcı ve baskıcı bir tutum göstermesi de çocuklarda yeme bozukluğu yaşanmasını tetikleyebilir. Örneğin, çocuğunu zorlayan bir tutumla, ona o anda yemek yedirmeyi başaran ebeveynler, uzun vadede bunun aslında kalıcı bir çözüm yolu sunmadığını fark edebilirler. Çocuk bir sonraki yeme yeme zamanı geldiğinde daha çok direnç gösterebilir. Dolayısıyla çocuğa yemek yeme konusunda agresif tepkiler vermeden daha anlayışlı bir bakış açısıyla yaklaşılmalıdır.

Yemek Yemeyen Çocuğa Ne Yapılabilir?

Anne ve babanın doğru yaklaşım ve davranışları ile çocuklarda yeme problemi çözülebilen bir sorundur. Çocukları yemek yemeyen anne ve babalar aşağıdaki davranışları uygulayabilir:

  • Eğer çocuğunuz yemek yerken doyduğunu söylüyorsa bu konuda ısrarcı olmamalısınız. Bu yöntem kulağa basit gibi gelse de uygulaması oldukça zor olabilir. Ama şunu bilmelisiniz ki, çocuğunuza yemek yemesi konusunda ısrarcı olmak uzun vadede çözümsel bir sonuç getirmeyecektir. Ancak bu konuda ısrar göstermekten vazgeçtiğiniz zaman çocuğunuzun daha farklı davranma olasılığını artırabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun düzenli bir yemek alışkanlığı kazanmasını istiyorsanız önce ona rol modeli olmalısınız.Çünkü çocuklar büyüme aşamasında her konuda ebeveynlerini izler ve onları örnek alır. Sizin düzenli bir şekilde yemek yediğinizi gören çocuğunuz da bu alışkanlığı kazanmada zorlanmayacaktır.
  • Çocuğunuz ile hangi yemekleri sevip hangilerini sevmediği konusunda kısa sohbetler yapabilirsiniz. Ancak buradaki amaç sadece çocuğunuzun sevdiği yemekleri yapmak olmamalıdır. Yemesi gereken ve onun için sağlıklı olan gıdaları nasıl sevebileceği konusunda birlikte çözümler üretebilirsiniz.
  • Özellikle 3 yaş yemek sorunu yaşayan ebeveynler, yemek pişirme veya hazırlama aşamasına çocuklarını da dahil edebilirler. Bu hazırlıklar sırasında onlara yapabilecekleri görevler verilmesi,bu süreçten daha fazla keyif almalarını sağlayarak yemek yemelerini kolaylaştırabilir.
  • ‘Çocuğum et yemiyor ne yapmalıyım?’ diyen ve bu konuda endişeleri olan ebeveynler,çocuklarına süt, yumurta, yoğurt ve peynir yedirebilirler. Bunun dışında, nohut ve kuru fasulye gibi bitkisel protein kaynaklarından yararlanmanız oldukça sağlıklı seçenekler arasındadır.
  • 5 yaşındaki çocuğun yemek yememesi, gerek ebeveynleri ile bazı konularda zıtlaşma, özgürlük ispatlama çabası gerek de dönemsel olarak az kalori ihtiyacından kaynaklı olarak gelişebilir. Bu aşamada çocuğunuzun neden yemediğini onunla karşılıklı bir şekilde anlayışlı bir tutumla konuşarak tespit ederek öğrenebilirsiniz. Neden yemek yemediğini karşılıklı olarak konuştuktan sonra yemek yemesini sağlayacak çözüm yollarını birlikte üretebilirsiniz. Bu problemin çözüm sürecine onun da fikirlerini dahil etmeniz, bu sorunun daha hızlı bir şekilde çözülmesini sağlayacaktır.

Konu ile ilgili terapi ve danışmanlık hizmetlerimize Çocuk terapisi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Image by Freepik