Yaz boyunca okulun getirdiği sorumluluklardan uzak; oyun, yemek ve uyku saatleri gibi birçok kuralın oldukça esnetildiği bir dönemin bitişi, okula gitmeyi seven çocukları memnun ederken, bazı çocukları da hiç şüphesiz mutsuzluk ve motivasyon kaybı gibi durumlarla baş başa bırakmaktadır.

Çocukların okul dönemi motivasyonunu güçlendirmenin sadece okul ve öğretmenlerle sınırlı kalmamakta, hem ev içerisinde hem de okul dışında bazı düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. İlk uygulayacağınız en önemli adımlardan biri, okular açılmadan en az birkaç gün öncesinden uyku saatlerini, aynı okul düzenindeki gibi programlamak olmalıdır. Hatta televizyon, yemek ve oyun saatlerini de bu sürece dahil edebilirsiniz.

Okul kıyafetleri ve kırtasiye gibi malzemelerin alışverişine mutlaka çocuğunuz ile birlikte giderek, bunu keyifli bir aktiviteye dönüştürün. Eski ders konularının tekrar üzerinden geçebilir ve onun da fikirlerini dikkate alarak verimli bir ders programı yapabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun motivasyon noktalarını fark edip, bunu artırmaya yönelik eylemler de mutlaka belirlenmelidir. Bu aşamada en önemlisi sosyal aktivitelerdir. Çocukların okul dışında kafasını dağıtacağı ve yeteneklerini keşfedeceği bazı hobi veya spor dallarıyla ilgili bir aktivite planı yapmaya özen gösterin. Eğer çocuğunuzun okuldaki ilk senesi ise, birlikte okulunu ziyaret edebilir ve öğretmenleriyle tanışabilirsiniz.

Özellikle, aile konforundan bir anda ayrılmak gibi zorlayıcı duygulara tahammül edebilme kapasitesini, okul yaşına kadar geliştirme imkanı bulamayan çocuklarda yoğun anksiyete belirtileri görülmektedir. Danışanlarımızdan edindiğimiz gözlemlere göre; aileleri kaygılı, fazla koruyucu ve korunaklı olan çocuklar ilkokul deneyimlerinde daha çok zorlanabilmektedir. Bazen, çocuk anneden ayrılma değil de anne çocuktan ayrılma ve dış ortamla güven sorunları yaşayabiliyor. Sağ beyinden sağ beyine annelerinin duygularını sahiplenen çocuklar da bu davranışı devam ettirerek kendi içlerinde okul fobisi geliştirmektedir. Bu aşamada zorlanan veliler, rehber öğretmenleri ya da sınıf öğretmenleriyle yüz yüze görüşerek nasıl bir yol izlenmesi gerektiğiyle fikir alışverişinde bulunabilirler.

Uzm. Psk. Ayşe Coşkun Yılmaz