
Fibromiyalji her yaştan kadın ve erkeklerde görülse de daha çok 30-60 yaş arasındaki kadınlarda vakalara daha çok rastlandığını söyleyebiliriz.
Fibromiyalji Nedir?
Fibromiyalji, omuz, sırt, boyun ve kalçalarda ağır ve yoğun olarak kendini gösteren bir kas iskelet sistemi rahatsızlığıdır. Bunun en belirgin nedeni, kadınların kas sisteminin erkeklere oranla da daha hassas bir yapıda olmalarıdır.
Fibromiyalji Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Fibromiyalji rahatsızlığının nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, yoğun ve stresli hayatın getirdiği bazı yaşam koşulları bu rahatsızlığın tetikleyicisi olabilmektedir. Fibromiyalji’ye sebep olan bazı faktörleri şöyle sıralayabiliriz:
- Depresyon veya kaygı bozuklukları,
- Uzun saatler boyunca masa başı bir işte çalışıyor olmak,
- Uyku bozuklukları,
- Stres düzeyi yüksek bir yaşam temposu,
- Çeşitli psikolojik rahatsızlıklar,
- Çok sık ve şiddetli yapılan sporlar,
- Nemli ve soğuk havaya çok fazla maruz kalmak.
Fibromiyalji Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Fibromiyalji’nin en temel belirtisi ağrıdır. Özellikle vücudun birçok bölgesinde kendini gösterse de fibromiyalji ağrı noktaları, omuz, sırt, boyun ve kalçalardır. Üç ay veya üç aydan daha uzun süren ve kronikleşen ağrılar fibromiyalji belirtileri arasında gösterilir. Fibromiyalji rahatsızlığını taşıyan kişilerde aşağıdaki belirtileri gözlemleyebiliriz:
- Kalitesiz süregelen bir uyku düzeni,
- Herhangi bir işe başlarken duyulan konsantrasyon eksikliği,
- Karın, mide ağrısı ya da şişlik gibi bazı mide-bağırsak rahatsızlıkları,
- Oldukça ağrılı geçen bir adet dönemi,
- Gün içerisinde yorgun hissetme ve baş ağrıları,
- İdrar sıklığının artması,
- El, kol, yüz veya bacakta oluşan karıncalanma hissi.
Fibromiyalji Hastalığının Tanısı Nasıl Konur?
Fibromiyalji rahatsızlığının net bir şekilde tanısının konması oldukça zaman alabilir. Çünkü çeşitli laboratuar tahlilleri veya röntgenler bu hastalığın varlığını bize net olarak göstermez. Bireyde var olan ağrıların sebebini bulmak için doktorlar çeşitli tahliller isteyebilir. Bu tahlillerin sonucunda, herhangi bir hastalığın varlığından söz edilemiyorsa ve bölgesel ağrıların varlığı üç ay gibi bir süreyi geçtiyse bu belirtiler fibromiyaljinin varlığına işaret ediyor olabilir.
Fibromiyalji Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Fibromiyalji hastalığının belli bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak bireyde görülen bölgesel ağrıları hafifletmek için çeşitli ilaç tedavileri uygulanabilir. Bireyde fibromiyaljinin yaşanmasına sebebiyet veren yoğun stres veya depresyon etkilerini azaltmak adına bazı antidepresan grubu ilaçlar, ağrı kesiciler veya bitkisel formüllü ilaçlar bu tedavide tercih edilmektedir.
Fibromiyalji tedavisi seçeneklerinden bir diğeri de fizik tedavidir. Fizik tedavide, kas ve kemik yapısının dayanıklılığı artırılarak, yaşanan ağrıların iyileştirilmesi hedeflenir. Özellikle masaj uygulamaları sayesinde ağrıyan bölgelerde kasların gevşemesi sağlanır. Sıcak, soğuk uygulamalar, kas spazmını azaltan manyetik alan tedavileri, tens tedavisi ve egzersiz tedavisi, fibromiyalji ağrılarının giderilmesinde başarılı ve etkin bir role sahiptir.
Fibromiyalji rahatsızlığını taşıyan kişilerin başvurduğu diğer yöntemler arasında düzenli uygulanan egzersiz programları bulunmaktadır. Düzenli yapılan spor, kişilerin stres ve kaygı seviyelerini azaltır. Bununla birlikte kas ve iskelet sistemini de güçlendirerek ağları azaltır ve yaşam kalitelerini artırır. Özellikle yoga veya pilates gibi sporlar fibromiyaljinin tedavi edilmesinde etkin seçenekler arasındadır. Bununla birlikte ağrıyan bölgelere yapılan masajlar da bireylerin kendisini daha iyi hissetmesine olanak tanıyabilir.
Unutulmamalıdır ki, fibromiyalji tedavisinde bu seçeneklerden sadece birini uygulamak tedavide yeterli sonucu vermeyebilir. Bireyin hem fiziksel hem de psikolojik medikal yöntemleri denemesi ve yaşam şeklini yeniden gözden geçirmesi, zamanla bu rahatsızlığı yenmesi açısından büyük bir öneme sahiptir.
Fibromiyalji Hastalığından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Fibromiyalji gerek fiziksel gerek de psikolojik faktörlerin neden olduğu bir hastalıktır. Kronik bu ağrıların yaşanmasının önüne geçmek için yaşamınızdaki bazı alışkanlıkları tekrardan gözden geçirmeniz gerekebilir:
- Stresten uzak bir yaşam sürmeniz oldukça önemlidir. Stres gerek ruhsal gerek de fiziki birçok rahatsızlığa sebep olur ve bireyin yaşam kalitesini olumsuz anlamda etkiler. Kas sisteminde oluşan gerginlik ve sertleşme doğrudan stres hormonlarının ortaya çıkması ile ilgilidir.
- Haftada en az üç gün spora zaman ayırmayı deneyin. Düzenli yapılan spor, stresin azaltılmasında, bireyin kendisini mutlu hissetmesinde ve kas sağlığının korunmasında faydalı bir etkiye sahiptir.
- Fırsat buldukça iş yaşamına kısa molalar verin. Özellikle doğa ile iç içe yapılan tatiller veya yaz tatilleri bireyi, stres yaşadığı günlük temposundan uzaklaştırarak mental anlamda daha rahatlamış hissettirecektir.
- Sağlıklı ve dengeli beslenmenin, fiziksel sağlığın korunmasında rolü büyüktür. Bu sebeple geç saatlerde ağır yemeklerin yenmemesi ve sebze-meyve ağırlıklı bir beslenme düzenin oturtulması kaliteli bir yaşamın olmazsa olmazlarından biridir.
Image by Freepik