Oyun Terapisi Nedir ?
Çocuk oyun oynayarak öğrenir, öğrendiklerini hazmeder, oyun yolu ile kendini ifade eder ve oyunla kendini onarır ve iyileşir. Oyun oynamak çocuğun en temel pedagojik ve psikolojik ihtiyaçlarındandır. Bu nedenle çocuğun terapisi dahi oyunla olur. Oyun terapisindeki oyun, çocuğun çevresindeki insanlarla oynadığı oyundan farklıdır. Oyun terapisinin amacı, oyun terapisti ile çocuk arasında kurulan terapötik ilişki zemininde, oyun vasıtası ile çocuğun duygu-düşünce-davranış sistematiğini ve sorunlarını çözümlemek ve travmalarını tedavi etmektir. Zamanla farklı oyun terapi metodları geliştirilmiştir ve çocuk terapilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Oyun terapi odası, oyun terapisi seansında çocuğun kendisini keşfedebilmesi, sağlıklı bir şekilde ifade edebilmesi, bilgi ve becerilerini geliştirebilmesi için özel materyallerle hazırlanmış ve dizayn edilmiştir. Oyun terapisti çocuğun kendisini güvende hissedebilmesi için gereken güvenli ortamı oluşturur ve çocukla terapötik bir ilişki kurar. Bu ilişki zemininde çocuk kendisini açar ve ortaya koyar. Oyun çocuğun dili oyuncaklar ise kelimeleri olur.
Oyun terapi seansında çocuk oynadığı oyuna ve kullandığı oyuncaklara iç dünyasını ve yaşantılarındaki deneyimlerini yansıtır. Uzman terapistin uyguladığı oyun terapisi teknikleri ile çocuğun yaşantılarındaki duygu ve düşüncelerinin açığa kavuşturulması ve işlemlenmesiyle beraber çevresiyle kurduğu ilişkilerdeki negatif tecrübeleri ve deneyimlediği çatışmalar çözümlenmiş ve yeniden yapılandırılmış olur.
Oyun terapisi seansları sürecinde çocuğun kendine olan güveni artarken sorumluluklarını da almaya başlar. Çevresiyle kurduğu ilişkilerinde deneyimlediği duygu ve düşüncelerini daha sağlıklı bir şekilde düzenler ve sorun çözme becerisi geliştirir. Böylece çocuk yaşantılarında deneyimlediği duygu ve düşüncelerini fark etmeyi, tanımlamayı, ifade etmeyi ve kendisini olumsuz etkileyen korku ve kaygı gibi duygularıyla da başa çıkmayı öğrenir.
Uzman Pedagog & Psikoterapist Sebiha ÜRER