
Şiddetli geçimsizlik, ilişkilerin sağlıklı bir şekilde ilerleyemediği, çatışma ve anlaşmazlıkların hüküm sürdüğü bir durumu ifade eder. Bu tür bir geçimsizlik, insanlar arasındaki iletişim ve uyum sorunlarından kaynaklanabilir ve zamanla ilişkide derin yaralar açabilir. Şiddetli geçimsizlik durumunda, taraflar arasında duygusal, fiziksel veya psikolojik şiddet gibi zarar verici davranışlar ortaya çıkabilir. Bu durum, ilişkiyi zehirleyerek, sevgi, saygı ve uyum gibi temel unsurların yok olmasına neden olabilir.
Şiddetli Geçimsizlik Nedir?
Eşler arasında sık ya da uzun süreli tartışmalar yaşanıyorsa ve bunun sonucunda sağlıklı bir iletişim kurulamadan bir fikir birliğine varılamıyorsa buna şiddetli geçimsizlik diyebiliriz. Şiddetçi geçimsizlik,evlilik temelini derinden sarsan ve çiftleri en çok boşanmaya iten nedenlerin başında gelmektedir. Evlilik içerisinde tartışmalar ve fikir ayrılıkları oldukça doğal bir durumdur. Ancak bu tartışmaların, anlayış ve empati ile birbirini dinleyerek ve sonucunda sorunların karşılıklı çözümü sağlanarak bitirilmesi evliliklerin sağlıklı bir şekilde devamlılığı adına oldukça önem taşımaktadır.
Eşler Arasında Şiddetli Geçimsizliğe Neden Olan Faktörler Nelerdir?
Eşler arasında şiddetli geçimsizliğe neden olan tek bir faktör olabileceği gibi birden çok faktör de olabilir.Bununla birlikte, yaşanan problemleri görmezden gelmek ve çözümünü sağlamamak, iletişimsizliğe neden olacağından daha farklı diğer problemlerin oluşumuna da zemin hazırlayabilir. Eşlerin şiddetli geçimsizlik boyutuna gelmemeleri için sorunların üzerini örtmeden, çözümsel bir bakış açısıyla yaklaşmaları daha doğru bir yöntem olacaktır.
Şiddetli geçimsizlik yaşanmasına neden olan en önemli sorunların başında maddi konular yer alır. Dile getirilemeyen veya fazladan üstlenilen maddi sorumluluklar eşlerin birbiriyle yoğun ve sık tartışmalar yaşamasına sebep olur. Özellikle maddi sorunlar nasıl çözülür konusunda tıkanıklık yaşayan evli çiftlerin birbirlerinden beklentilerini ve üstlendikleri sorumlulukları, dürüst ve paylaşımcı bir açıdan ele almaları bu sorunların büyümesinin önüne geçecektir.
Şiddetli geçimsizliğe en çok neden olan konulardan biri de ev yaşamındaki sorumluluklardır. Eşlerden birinin fazlaca sorumluluk alması ya da tam tersi olarak sorumluluk almaktan kaçması eşler arasında geçimsizliğin yaşanmasına neden olmaktadır. Ev içindeki görevler nedeniyle eşiyle sürekli kavga edenler, görev dağılımlarını tekrar gözden geçirmeli, adaletli bir bakış açısıyla ele almalı ve nazik bir dille his ve beklentilerini eşine aktarmalıdır.
Evli çiftleri anlaşmazlık konusunda en çok zorlayan diğer faktör de hiç şüphesiz çocuklardır. Çocuklarla ilişkili maddi sorumluluklar, onların bakımı ve eğitimleri ile ilgili alınan kararlar, çiftlerin en çok fikir uyuşmazlığı yaşayıp kavga ettiği konular arasındadır.
Şiddetli Geçimsizliğin Yaşanmaması İçin Çiftler Nelere Dikkat Etmelidir?
Şiddetli geçimsizlik, doğru ve etkin bir iletişim yolu seçilerek ve sorunların çözümü sağlanarak üstesinden gelinebilecek bir problemdir. Tüm evli çiftlerin bu konuda bilinçli olması ve yapıcı bir iletişim yolunu seçmesi birçok sorunun çözülmesini sağlayabilir. Unutulmamalıdır ki, her evlilikte sorunlar olur ancak sağlıklı ve mutlu bir evliliğin sırrı bu problemlerin ne kadar ve nasıl çözülebildiğiyle ilgilidir.
Şiddetçi geçimsizliğin yaşanmaması için çiftler aşağıdaki önerileri dikkate alabilir:
- Evlilikte anlaşmazlıkların ve tartışmaların yaşanması gayet normal bir durumdur. Sağlıklı bir ilişkide tartışmalar olmalıdır. Ancak tartışma esnasında yargılayıcı bir dil kullanmak yerine, anlayışlı bir dille yaklaşmaları şiddetli kavgaların yaşanmasının önüne geçecektir. ‘Sen’ dili yerine ‘ben’ dilinin seçilmesi,yani eşlerin birbirlerine hissettiklerini ve üzüntülerini kendi hislerinden yola çıkarak ifade etmesi, karşı tarafın meseleyi daha rahat özümsemesini sağlayacaktır. Örneğin, ‘neden bugün erken gelmiyorsun?’demek yerine ‘bugün erken gelirsen daha iyi hissedeceğim’ gibi cümleler seçilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
- Eşinizle fikir ayrılığına düştüğünüz konularda rencide edici veya yıpratıcı kelimeler kullanmaktan kaçınmalısınız. Karşı tarafı yargılamak yerine, empati yapmalı ve olaylara eşinizin gözünden bakan bir yaklaşımla yanıt vermeyi seçebilirsiniz. Eşlerin empati yeteneğini geliştirmesi, şiddetli geçimsizliğin yaşanmaması adına oldukça önemlidir.
- Eşinizin yapmasından hoşlanmadığınız tavır veya söylemleri olabilir. Bu konuda ona karşı oldukça dürüst olmalısınız. Evliliklerde en sık yapılan yanlışlardan biri de bunların dile getirilmemesidir. Oysaki siz bunu karşı tarafla paylaşmadığınız sürece, eşinizin bunu anlama ya da kavrama olasılığı düşük olabilir. Belli ettiğinizi düşünüp bunu içinizde taşımak yerine, eşinizle açık bir şekilde konuşabilirsiniz.
- Eşleri en çok tartışmaya iten yaklaşım şekillerinden biri de bireylerin kendi iç dünyalarında yarattığı kuruntulardır. Dolayısıyla bu düşüncelerle yola çıkmadan önce, elinizdeki somut delilleri gözden geçirebilirsiniz. Sonrasında ise eşinizle açık bir şekilde konuşmalı ve kendisini ifade etmesi için ona izin vermelisiniz.
- Geçmişte yaşanmış olaylardan bahsetmeyin. Evli çiftlerin sık yaptığı hatalardan biri de tartışmalar esnasında sık sık geçmişte yaşanmış olaylara odaklanıp, güncel problemlerden uzaklaşmaktır. Geçmişi tekrar bugününüze taşımak hem güncel sorunların çözümünü zorlaştıracak hem de ilişkinizin daha çok zarar görmesine sebep olacaktır.
- Son olarak, eşinizi veya ilişkinizi diğer örneklerle kıyaslamayın. Her birey ve her ilişkinin sahip olduğu dinamik birbirinden farklıdır. Eşinize karşı yargılayıcı ve kıyaslayıcı bir tutumla yaklaşmanız, aranızdaki saygı bağını zedeleyebilir ve geçimsizliğe sebep olabilir.
Eşler kavga ettikten sonra ne yapmalı sorusu özellikle bütün evli çiftleri ilgilendiren konuların başında gelmektedir. Her evlilikte tartışmalar olabilir, ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi bu tartışmaların çözümsel bir sonuca hizmet etmesi oldukça gereklidir. Eşinizle hararetli bir tartışma esnasında veya sonrasında soğukkanlılığınızı korumalısınız. Hatalı olduğunuz konularda altta almanız ve özür dilemeniz ilişkinin sağlam temelini korumak adına önemlidir. Eşinize karşı tehdit tarzında söylemlerde bulunmamaya gayret edin. Son olarak, böyle anlarda özel konularınızı diğer kişilerle paylaşmadan önce iyi düşünün ve sosyal medyayla aranıza biraz mesafe koyun.
Anlaşamayan Eşler Ne Yapmalı?
Şiddetli geçimsizlik yaşayan bazı çiftler bazen sorunlarını kendi içlerinde çözmekte zorlanabilir. Böyle durumlarda uzman psikolog tarafından gerçekleştirilen Çift ve Aile Danışmanlığı Terapisi, eşlerin problemlerini çözmelerine destek olur ve evlilik yaşamları için ihtiyaç duydukları çözümsel bir yol haritasını sunar.
Konu ile ilgili terapi ve danışmanlık hizmetlerimize Çift ve Aile terapisi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Image by KamranAydinov on Freepik