
Üvey anne, baba ve çocuk ilişkisi, modern aile yapısının bir parçasıdır. Bu ilişki, birçok aile için karmaşık bir dinamik sunabilir. Üvey anne ve babaların çocuklarla sağlıklı bir ilişki kurmaları, sabır, anlayış ve duyarlılık gerektirir. İyi bir üvey anne baba, çocuğun duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarını anlamak, onları desteklemek ve güven duygusunu sağlamak için çaba göstermelidir. Aile içinde iletişim, açıklık ve saygı temel prensiplerdir. Üvey anne baba ve çocuk arasındaki ilişki, güçlenir ve sevgi dolu bir bağ oluşturulabilir.
Üvey Baba ve Üvey Anne Ne Demek?
Kişilerin yaşamını birleştirmek istedikleri ve resmi olarak hayat arkadaşı olarak seçtikleri kişinin çocukları üzerinde oluşan konumuna üvey anne ya da üvey baba diyebiliriz. Toplumumuzda gerek masallar, hikayeler, filmler gerek de yerleşen bazı değer yargılardan dolayı üvey anne ve üvey baba kavramlarına çok sıcak bakılmamaktadır. Özellikle üvey baba ile yaşama fikrinin olumsuz ve tehditkar bir ortam imajı sunmasından dolayı, birçok eski eş tarafından kesinlikle istenmeyen bir durum halini almıştır. Günümüzde ikinci evliliği yapmayı düşünen ya da yapan birçok eş, eski eşleri ile bu konuda oldukça sıkıntılı süreçler geçirmektedirler. Eski eş tarafından yeniden velayet davası açma ya da evliliğini engellemeye çalışmak gibi durumlar sıkça yaşanmaktadır.
Aynı yanlış imaj üvey anne özelinde de bulunmaktadır. Günümüzde özellikle televizyon yapımlarında sıklıkla karşımıza çıkan, eşinin çocuklarını hor gören, merhametsiz davranan ve çocukla babası arasında mesafe koymaya çalışan bir üvey anne profili bize sıkça gösterilmektedir. Dolayısıyla bu imajın hem çocuklarda hem de yetişkinlerde bazı önyargıların oluşmasına zemin hazırladığını söylemek mümkün. Oysaki, eşinin çocuklarına kendi çocukları gibi davranan ve onlar için gerekli tüm özveriyi gösteren üvey anne modelleri azımsanamayacak derecede fazladır.
Biyolojik Anne Baba Ne Demek?
‘Biyolojik anne’ tanımı çocuğunu doğuran kişi için kullanılmaktadır. Özellikle ‘biyolojik anne ne demek’ konusunda kafa karışıklığı yaşayan kişiler için, biyolojik anne tanımının öz anne tanımı ile aynı anlama geldiğini açıklayabiliriz. Biyolojik baba ise anne ile cinsel birleşme ve sperm aktarımı sonrasında çocuğun dünyaya gelmesinde rol alan erkek olarak tanımlanır.
İkinci Evlilik Çocuğa Nasıl Anlatılmalı?
Boşanmış ve ikinci evliliğini yapmayı düşünen ebeveynler için çocuklarına bu kararı açıklamak oldukça zordur. Yeni bir hayat kuracak olmanın mutluluğu ve heyecanı içindeyken, diğer yandan çocuğunu bu fikre hazırlama süreci birçok ebeveyni doğru davranma endişesi içine sokabilir.Özetle bu kararın çocukların ruh sağlığı üzerinde olumsuz bir etki yaratmaması için bazı noktalara dikkat etmek önemlidir:
- Öncelikle çocuğunuzla yapacağınız konuşmayı önceden planlayın. İkinizin baş başa olduğu ve kendini rahat hissettiği sakin bir ortam seçin. Bu konuşmayı yaparken sizin ve çocuğunuzun tepkilerini özgürce sunacağı bir alan olması oldukça önemlidir.
- Konuşma sırasında çocuğunuzun tepkilerine hazırlıklı olun. Bu tepkiler çocuğun yaşına göre değişmekle beraber, üvey anne veya üvey baba fikri ilk etapta tüm çocuklar için iyi bir fikir değildir. Çünkü her çocuk annesi ile babasının bir gün mutlaka yeniden birleşeceğini hayal eder.Ancak bunun ilk tepkiler olduğunu ve zamanla bu fikre daha soğukkanlı bakabileceğini unutmayın. Ayrıca çocukluk yaşlarında ikinci evliliğin kabulü daha zor olsa da ergenlik çağı ve sonrası için bunun daha sorunsuz olduğunu söyleyebiliriz.
- Çocuğunuza evlilik kararınızı anlatırken sakin ve doğal davranmayı tercih edin. Öz anne ve babası ile ilgili çocuğa olumsuz söylemlerde bulunmayın. Bu evliliği neden tercih ettiğiniz konusunda duygu sömürüsü yapmadan, onun fikir ve düşüncelerine önem verdiğinizi vurgulayın. Ancak bunu ondan izin alır gibi yapmayın. Kararınızı samimi ve açık bir dille açıklayarak, onun da bu konu hakkındaki duygularını ifade etmesine izin verin.
- Çocuğunuzun bunu olumsuz karşılamasına hazırlıklı olun. Yeni bir eş veya anne baba adayı onun için çok yeni ve alışması zor bir kavram olacaktır. Bunun gayet doğal bir süreç olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun yeni eşinize alışması için ona zaman verin ve bu konuda sabırlı olun.
- Çocuğunuzu yeni eşinize anne ya da babası demesi için zorlamayın. Bu tarz tutumlar onun bu kararınızı benimsemek yerine daha çok karşı durmasına ve yeni eşe karşı öfke beslemesine yol açacaktır.
- Çocuklar zaman içerisinde anne ve babalarının mutlu olduğunu, yeni evliliğin yolunda gittiğini ve kendi yaşamlarının da bundan negatif etkilenmediğine ikna olurlarsa bu yeni durumu son derece anlayışla karşılayacaklardır. Dolayısıyla hem ebeveyn hem de ikinci eş çocuğa bu konuda sabırlı ve anlayışlı bir tutum sergilemelidir. Unutulmamalıdır ki, sabır ve anlayışla yaklaşmak bu sürecin kalıcı hasarlar ve yaralar bırakmadan tamamlanması adına oldukça önemlidir.
Üvey Ebeveynler Aile İçerisinde Kurulacak İletişimde Nelere Dikkat Etmelidir?
Üvey ebeveynler hem çocuklar hem de eş ile ilişkinin sağlam temelli ve dengeli bir şekilde devam etmesi adına aşağıdaki önerileri dikkate alabilir:
- Öz ve üvey ebeveynler aile içinde başka kardeşler de varsa hepsine eşit derecede davranmalıdır. Hatta ebeveynler, çocuklarına ve ayrı ayrı özel zamanlar ayırarak ikili ilişkilerin daha da kuvvetlenmesini ve çocukların bu yeni yaşama daha kolay alışmasına yardım edebilir.
- Çocuk üzerindeki disiplin ve yaşamıyla ilgili özel kararlar biyolojik anne ve babaya aittir. Üvey ebeveynlerin çocuk üzerindeki vereceği kararların sınırı öz ebeveyn ile ortak bir fikir doğrultusunda karar verilerek uygulanabilir.
- Üvey ebeveynler, çocukları hitap seçme konusunda özgür bırakmalıdırlar. Bu anlamda
koyulacak herhangi bir kural ya da zorunluluk çocuklarda negatif bir etki yaratacaktır. - Çocukları nikah ya da düğün törenlerine katılmak için zorlamaya çalışmamak gerekir.
- Çocukların olumlu ya da olumsuz her türlü duygularını paylaşabilecekleri rahat ortam onlara sunulmalıdır.
- Üvey anne ya da üvey babanın çocuğa kendisi için ne kadar değerli olduğu anlatılmalıdır.Aralarındaki güven ve sevgi bağının oluşması için biraz zamana ihtiyaçları olduğu vurgulanmalıdır.
- Üvey ebeveynlerin, öz ebeveynler ve çocukları ile ilişkilerinde değişiklik yaratacak bir rol üstlenmemeleri gerekir. Öz ebeveynler ile çocukları arasında bir sorun yaşandığında, üvey ebeveynler ortamı yumuştan ve barışçıl bir üslupla yaklaşmalıdırlar.
- Üvey anne baba problemi, yukarıdaki önerilere rağmen çözülemiyorsa profesyonel destek alınması daha doğru bir yol olacaktır.
Konu ile ilgili terapi ve danışmanlık hizmetlerimize Çift ve Aile terapisi sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Image by Freepik